Hoewel Peru momenteel het op één na zwaarst getroffen land in Latijns-Amerika is, heeft het land relatief snel een reeks maatregelen genomen om de gezondheidscrisis aan te pakken. Op 15 maart, 9 dagen na de aankondiging van het eerste geval, werd een totale lockdown en quarantaine opgelegd en werd de sanitaire noodtoestand afgekondigd. Op dat moment waren er slechts 72 gemelde gevallen.

Hoe komt het dan dat COVID-19 Peru zo hard heeft getroffen, met meer dan 240.000 bevestigde gevallen en een officieel dodental van meer dan 7.461 op 19 juni (wat waarschijnlijk ernstig ondergewaardeerd is)? Deskundigen zeggen dat een van de belangrijkste redenen is dat veel Peruanen de "Quedate en tu casa"-verplichting (thuisblijven) niet lijken te respecteren, waardoor het erg moeilijk is om de verspreiding van het virus onder controle te houden en te vertragen. 

Om dit te begrijpen is het belangrijk te weten dat ongeveer 70% van alle Peruanen in de informele economie leeft en werkt, zonder toegang tot enige vorm van sociale bescherming. De meerderheid van hen is zonder inkomsten gevallen na de eerste inperkingsmaatregelen. Voor hen is het verlaten van hun huis de enige mogelijkheid om aan voedsel te komen en te overleven.

Bovendien heeft de overgrote meerderheid van de gezinnen die in de sloppenwijken van Lima wonen geen koelkast, die nodig is om vers voedsel op te slaan. Als gevolg daarvan komen elke dag duizenden mensen samen op de voedselmarkten van Lima, die bolwerken van besmetting zijn geworden. Op sommige markten is meer dan 50% van de verkopers op een bepaald moment besmet geraakt.

Dit is een complexe situatie en er is geen eenvoudige oplossing. In de tussentijd worden de meest kwetsbare bevolkingsgroepen meerdere malen getroffen. Ze zijn erg blootgesteld aan het virus, hebben geen gemakkelijke toegang tot de gezondheidszorg (die onder enorme druk staat) en glijden meer en meer weg in diepe of extreme armoedesituaties waar een dagelijkse maaltijd niet meer gegarandeerd is.

NGO's zoals Children of Lima en ReciprocityNGO hebben sinds het begin van de crisis al aan meer dan 1.000 gezinnen in meer dan 30 gemeenschappen voedsel en mondmaskers uitgedeeld, maar onze middelen zijn zeer beperkt en we zijn volledig afhankelijk van donaties van vrienden en supporters. Veel meer gezinnen hebben hulp nodig. Sluit u alstublieft bij ons aan in onze strijd tegen onverschilligheid en fatalisme door vandaag een donatie te doen.

Levens redden. Hoop brengen. Samen.

De COVID-19 challenge begrijpen
Schuiven naar boven